Ace Magazine
Image default
Tuin en buitenleven

Houdt bloemen lang goed door een koelcel

Het prachtige boeket bloemen dat je hebt gekocht bij de bloemenwinkel heeft een lange weg afgelegd voordat het bij jou op de eettafel staat. De bloemen zijn eerst gekweekt of zijn zelfs uit het buitenland gehaald en vervolgens beland in een groothandel of de bloemenveiling in Aalsmeer. Maar hoe kunnen de bloemen nou eigenlijk zo lang goed blijven? Wanneer ze in een vaas op de tafel staan blijven de bloemen uiterlijk één week goed. 

Voordat de bloemen verkocht worden in de supermarkt of de bloemenwinkel worden ze gekoeld bewaard in een speciale koelcel voor bloemen. In dit artikel gaan we wat dieper op deze koelcellen in. 

Voor welke doelgroep is een koelcel voor bloemen geschikt?

Iedereen wil graag zo lang mogelijk van bloemen genieten. Helaas leven ze maar voor een korte tijd nadat ze uit de koelcel zijn gekomen. Een koelcel voor bloemen kopen is niet iets dat particulieren kopen. De koelcellen zijn geschikt voor: groothandels, kwekers en bloemenwinkels. Deze doelgroep kan niet zonder een koelcel, want anders blijven de bloemen niet lang niet. 

Een groothandel van bloemen beschikt over een aantal koelcellen die allemaal een verschillende koeltechniek hebben. Hiervoor wordt gekozen omdat niet alle bloemen op dezelfde temperatuur gekoeld kunnen worden. Meer over de verschillende koeltechnieken volgt in een andere alinea. Een koelcel van Geerlofs is een bekende koelcel dat veel gebruikt wordt voor het koelen van vers producten zoals bloemen en etenswaren. 

Koelcel op maat laten maken

Zoals we hierboven hebben beschreven heeft elke bloemsoort een andere koeltechniek nodig. Het is daarom ook belangrijk dat een koelcel kan voldoen aan deze techniek. Veel groothandels en bloemenkwekers kiezen er dan ook voor om een koelcel op maat te laten maken. Tevens kan er dan rekening gehouden worden met de ruimte die de koelcel in beslag neemt. Sommige kwekers willen graag een koelcel dat ruim genoeg is voor 1000 bloemen terwijl anderen meer dan 3000 bloemen of zelfs nog wel meer. 

Daarnaast biedt een koelcel op maat ook nog andere voordelen zoals het onderhoud van de koelcel en de garantie. Wanneer je als bedrijf een koelcel koopt wil je natuurlijk graag dat er garantie op zit en dat de koelcel ook onderhouden wordt door een bedrijf die er verstand van heeft. Het zal niet heel snel voorkomen dat een koelcel speciaal voor bloemen kapot gaat. Maar het is natuurlijk wel altijd mogelijk. 

Verschillende koeltechnieken

Er zijn verschillende koeltechnieken die gebruikt kunnen worden voor bloemen zoals: een vacuümkoeler en een precooler. Wanneer je bloemen bestelt via Greetz dan zijn de bloemen ingepakt in een vacuüm koelzakje. Hierdoor blijven de bloemen mooi en goed tijdens het vervoeren en zijn de bloemen ook nog goed wanneer je ze uitpakt. Een soortgelijke techniek wordt toegepast op de koelcellen van Geerlofs. De vacuüm techniek zorgt ervoor dat de lucht in het zakje zo laag is zodat het vervalproces van de bloem wordt vertraagd. Bij de precooler techniek wordt enkel de luchtvochtigheid op peil gehouden. 

Beide technieken zijn geschikt om bloemen zo lang mogelijk goed te houden. Wil je meer weten over de koeltechnieken schroom dan niet om contact met ons op te nemen.