Ace Magazine
Image default
Bedrijven

Voor het eerst naar de KVK, denk hier eerst over na.

Een eigen bedrijf starten is zo makkelijk nog niet. Met paspoort in hand aanbellen bij de Kamer van Koophandel (oftewel KVK) en vragen om een bedrijf te starten is niet het enige dat je moet doen. Er zijn voldoende mensen die dit wel doen. Misschien hebben ze niet het idee dat ze heel onvoorbereid zijn, maar dat zijn ze dus wel. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden als het op het starten van een eigen bedrijf neerkomt.

Meerdere rechtsvormen

Een van de dingen waar je aandacht aan zult moeten besteden is welke rechtsvorm je gaat gebruiken. Er zijn drie hoofdvormen waar je een keuze uit zult moeten maken. Zo kun je een weloverwogen keuze maken waarbij je kiest tussen een bv oprichten, een vennootschap onder firma (VOF) starten of als eenmanszaak aan de slag gaan.

Kies je voor een eenmanszaak?

Als eerste hebben we een eenmanszaak. Deze vorm is wél snel en makkelijk op te richten. Bij een eenmanszaak is er slechts één iemand verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het bedrijf. Termen zoals zzp’er of freelancer worden ook vaak gebruikt als het gaat om eenmanszaken maar dit zijn geen officiële rechtsvormen. Officieel ben je dus eigenaar van een eenmanszaak.

Kies je voor een BV?

Een Besloten Vennootschap, of BV in het kort, is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Het kapitaal van het bedrijf, oftewel het vermogen van een onderneming, is verdeeld in aandelen. De aandeelhouders zijn de bezitters van de aandelen. De aandeelhouders hebben daarom ook de hoogste macht in een BV. Zij nemen de beslissingen in een bedrijf. Maar, aandeelhouders hebben is niet verplicht. Je kunt ook in je eentje een BV starten. De bestuurders zijn in principe niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Gaat er iets mis? Dan draaien de oprichter of oprichters niet persoonlijk op voor de schulden.

Kies je voor een VOF?

Wil je een vennootschap onder firma (vof) starten, dan zul je minimaal een andere persoon hebben waar je mee samenwerkt. Je werkt dan beiden onder één naam. Het bedrijf heeft dus meerdere eigenaren, oftewel vennoten. De vof is geen rechtspersoon. Vennoten leggen hun eigen geld op tafel op het moment dat ze het bedrijf oprichten en zijn aansprakelijk voor de schulden die het bedrijf zou kunnen oplopen.

Hopelijk heb ik een tipje van de sluier op kunnen lichten als het om het oprichten van een eigen bedrijf gaat en kun je snel aan de slag met je VOF, eenmanszaak of BV.

https://bundel.nl/bv-oprichten/