Ace Magazine
Image default
Bedrijven

Soorten roestvrij staal

RVS plaat

WAAROM ROESTVRIJ STAAL HET BESTE STAAL IS

SOORTEN ROESTVRIJ STAAL

RVS, roestvast of roestvrij staal bevat normaal gesproken 10 tot 20 procent chromium, het is de hoofd element dat er voor zorgt dat de staal roestvrij blijf. Roestvrij staal heeft in feite ongeveer 200 keer meer weerstand voor roest dan gewone staal. Roestvrij staal kan worden verdeeld in vijf groepen, Austenitische, Ferritische, Martensitische, duplex en neerslag verhardende staal. Austenitische maakt de grootste gedeelte uit van de wereldwijde markt van roestvrije staal. Een austenitische rvs plaat is niet magnetisch en kan worden gebruikt voor het produceren van een variaties aan apparaturen. Van keukenapparaturen tot medische aparaturen en meer. Austenitische roestvrij staal kan worden verdeeld in drie groepen, chroom-nikkel, mangaan chroom nikkel stikstof en speciale legeringen. Ferritische rvs is goed buigzaam en goed vervormbaarheid, maar heeft een slechte weerstand tegen hoge temperatuur als je het vergelijkt met Austenitische. Ferritische rvs is magnetisch, het kost vaak minder dan andere roestvrije staal. Martensitische rvs is magnetische en word vaak gebruikt voor tandarts apparatuur, operatie messen en andere soorten snij apparatuur. Duplex rvs heeft een hoge treksterkte en verslijt minder snel als het word bloodgesteld aan gemische stoffen zoals chloride. In de chemische industrie verslijt autentieshce rvs snel door de chemische stoffen, de sterkte van de rvs profielen maakt dan niet uit. Duplex rvs wordt gebruikt voor onder anderen chemische planten en metalen buizen. Neerslag verhardende rvs bevatten legering elementen zoals alluminium, koper en titanium. 

EIGENSCHAPPEN VAN AUSTENTISCHE ROESTVRIJ STAAL

Austenitische rvs maakt zo,n 70 procent uit van alle roestvrije staal productie. Ze bevatten een maximum van 0,15 procent koolstof, minimaal 16 procent chromium en voldoende nikkel en mangaan om dezelfde structuur te behouden vanaf het begin van de productie tot aan het einde. Een rvs plaat heeft in het algemeen betere eigenschappen dan gewoon staal. Deze eigenschappen zijn, hogere roest weerstand, hogere cryogene taaiheid, hitte sterkte, betere buigzaamheid en kracht en hardheid. Wat natuurlijk ook aantrekkelijk is is dat het minder onderhoud nodig heeft. 

DE VOORDELEN VAN ROESTVRIJ STAAL

De unieke waarde van roestvrije staal maakt het een krachtige kanidaat als er een materiaal gekozen moet worden voor productie, het zorgt voor een stevige constructie vooral als er vooral wanneer er gebruik word gemaakt van rvs profielen. Toch word roestvrije staal vaak genoeg vermeden vanwegen de hoge kosten voor het aanschaffen. Maar over het algemeen is roestvrije staal de beste opties voor verscheidenen projecten. Enkele voordelen zijn, hoge weerstand tegen roest, vuur en hitte bestendig, krachtig maar toch licht, makkelijk te fabriceren, bestand tegen harde klappen en langdurig.

https://vangeenen.nl