Ace Magazine
Image default
Zorg

Vier stappen om vooruit te komen in je professionele leven

“Ik ben in dubio aangaande mijn carrière en m’n loopbaan. Ik wil verder, maar ik weet niet zeker waar ik heen wil, of welke rol ik wil vervullen. Het voelt comfortabel waar ik ben, dus het zou gemakkelijk zijn om te blijven en ik weet wat ik kan verwachten, maar het vervult me niet elke dag met vreugde en het geeft me ook geen goed gevoel over mezelf”.

Dit was het begin van een gesprek dat ik vorige week met een cliënt had, toen ze begon te vertellen over de ontevredenheid die ze heeft met haar huidige baan.

Verhuizen en van functie veranderen is zo’n grote beslissing. Niet alleen moeten we de ‘waar te zoeken en welke rol’ vragen beantwoorden, we hebben ook te maken met een heleboel intern geklets:

  • Wat als ze erachter komen dat ik niet goed ben in wat ik zeg dat ik doe?
  • Wat als ik er niet bij hoor?
  • Wat als ik de verkeerde beslissing neem?
  • Wat als ik faal?
  • Wat als…?

Met al die ‘wat als’s’ zitten we letterlijk vastgelijmd aan de plek, niet in staat om de moed op te brengen om ervoor te gaan.

Soms wordt de beslissing voor ons genomen. De angst, stress, onzekerheid en onbeduidendheid die we op dat moment voelen, betekent dat het moeilijker is om veerkrachtig genoeg te zijn om onszelf weer overeind te rapen, naar buiten te treden en het gat in ons beroepsleven te vullen dan wanneer we zelf de beslissing hadden genomen om te vertrekken.

Dus hoe beginnen we verder te gaan?

In beide scenario’s zijn er stappen die we kunnen nemen om ons professionele leven weer op de rails te krijgen. Dit zijn er maar een paar.

1. Je doel

Het hebben van een doel, of uitkomst, is een essentieel element om vooruit te komen en onze geest te richten op wat we willen, in plaats van wat we niet willen. Bepaal wat voor soort werk je wilt doen, welke waarden je hebt met betrekking tot werk en in wat voor soort omgeving je wilt werken. Bepaal met wat voor soort mensen je wilt werken en hoe je wilt dat je werk aansluit op de andere aspecten van je leven.

2. Uw huidige realiteit

Als je je doelen hebt bepaald, kijk dan naar je huidige situatie. Als je een functie hebt, hoe sluit je werk dan aan bij de doelen die je hebt, welke van je waarden kun je ermee vervullen en welke aspecten ontbreken er. Bedenk hoe u zich voelt bij het werk dat u doet en of het u energie geeft of juist leegmaakt. We hebben allemaal emotionele kernbehoeften rond zekerheid en betekenis, dus begrijpen of uw rol u in staat stelt om u veilig en goed over uzelf te voelen, zijn essentiële factoren om rekening mee te houden.

 

3. Opties en obstakels

De volgende stap bekijkt welke opties u hebt om dichter te komen bij wat u wilt en welke obstakels u in de weg staan. Wat zou er voor u moeten veranderen om uw doelen te kunnen bereiken? Er zullen een aantal praktische stappen zijn die je kunt nemen, en ook een aantal gedachten en gevoelens die je moet aanpakken.

Heel vaak houden de overtuigingen die we over onszelf hebben ons tegen, dus het veranderen van deze overtuigingen in krachtgevende en vindingrijke overtuigingen zal automatisch een aantal van de blokkades en uitdagingen wegnemen.

4. Moed verzamelen en veerkracht opbouwen

Ongeacht je huidige situatie zijn er twee belangrijke elementen die je zullen helpen om je professionele leven weer op de rails te krijgen: moed en veerkracht.

 

Moed verzamelen

Moed moet opwegen tegen elke angst die we hebben om een loopbaan verandering door te voeren en het is heel vaak datgene waar het ons aan ontbreekt. Stel jezelf de volgende vraag: Wat zou er voor mij moeten veranderen om de moed te hebben die ik nodig heb om … te doen? Dit is een geweldige manier om de gedachten en overtuigingen die je in de weg zitten en je tegenhouden aan de oppervlakte te brengen. Als je eenmaal helder hebt wat ze zijn, kun je ze vervangen door krachtiger overtuigingen die je moed geven en je in staat stellen om vooruit te komen.

Voor specifieke gebeurtenissen kan het helpen om jezelf van tevoren een vertrouwensboost te geven door middel van een visuele repetitie, die een ongelooflijk verschil maakt in je mindset en gedrag op de dag zelf. Visualiseren dat het evenement precies zo verloopt als je wilt, alles van begin tot eind zien, horen en voelen, zorgt ervoor dat je je concentreert op deze positieve aspecten in plaats van op je zenuwen, twijfels of onzekerheden.

 

Veerkracht opbouwen

Veerkracht heeft alles te maken met ons vermogen om terug te komen van moeilijke situaties of tegenslagen. Het zorgt ervoor dat we blijven volhouden en niet opgeven (als je moeite hebt dit zlef op te brengen, dna is het inschakelen van een coach een goeie optie). Het is vrij essentieel in alle aspecten van het leven, en zeker als je van functie verandert, of als je weer aan het werk wilt.

De oorzaak van je negatieve gedachten en gevoelens aanpakken kan helpen om je veerkracht op te bouwen. Begin met na te denken over de situatie waarin u zich kwetsbaar of fragiel voelt en ga zitten met de ongemakkelijke gevoelens, waarbij u elk aspect labelt: welke beelden ziet u in uw hoofd? Welke woorden of zinnen komen naar boven en welke gevoelens heb je in je lichaam?

Als je eenmaal hebt bepaald waardoor je je kwetsbaar voelt, vraag je dan af welke niet-helpende betekenis je aan de situatie geeft, of je zorgen de moeite waard zijn om je zorgen over te maken en welke actie je kunt ondernemen.