Acemag

Tiny Houses

Minder is meer: zich materieel beperken tot de meest noodzakelijke dingen en de leefruimte radicaal verkleinen kan bevrijdend werken. Wat paradoxaal klinkt, is op dit moment erg in trek. In de afgelopen jaren is er een echte Tiny House-beweging ontstaan – aanvankelijk in de VS, maar sinds enige tijd is de beweging ook naar Europa overgestapt. Dat is niet verwonderlijk, want Tiny Houses past perfect in de trend naar mindfulness en minimalisme. En als je het goed doet, is een Tiny House vanuit ecologisch oogpunt eigenlijk heel duurzaam.

John Weisbarth en Zack Giffin helpen hierbij. In Tiny House Nation reizen de presentator en de ambachtsman-expert door de VS en ondersteunen ze gezinnen en echtparen bij het realiseren van hun droom. In eigen land loopt de serie eigenlijk al sinds 2014, sinds het vijfde seizoen met een licht aangepast concept op een ander kanaal dan voorheen. In Duitsland is de serie beschikbaar op Netflix. De eerste vier seizoenen worden daar echter galant stil gehouden.

Opruimen met Marie Kondo

Als u serieus overweegt om te kiezen voor een tiny house lifestyle, zult u meestal oude varkensstaarten moeten afknippen en met veel voorwerpen moeten scheiden. Maar zelfs huishoudens die niet zulke ambitieuze plannen hebben, doen er meestal goed aan om goed op te ruimen.

Voor degenen die het moeilijk vinden, is de serie “Schoonmaken met Marie Kondo” aan te bevelen. Marie Kondo is een echte opruimster. De Japanse auteur heeft drie boeken geschreven die in 27 talen zijn vertaald en waarvan meer dan zeven miljoen exemplaren zijn verkocht. Haar “Konmari Methode” wordt door een heel leger van consultants in de vorm van betaalde cursussen over de hele wereld gedragen. De hype gaat zelfs zo ver dat haar achternaam nu als werkwoord in de Engelse taal is terechtgekomen.