Zeilkampen

Zeilen

Zeilen is een watersport die veelal wordt beoefend door jonge mensen of gefortuneerde volwassen die zelf een zeilboot hebben. Maar wat is exact zeilen?

Zeilen is een sport waarbij een boot wordt voortgestuwd door de wind. De wind komt terecht in doeken die op de boot zijn gemonteerd. De zogenoemde zeilen. Voor de introductie van de motor was er geen andere mogelijkheid om je over water voor te bewegen dan zeilen. Ook roeien behoorde wel tot de mogelijkheden, maar al snel ontdekte men dat het geen doen was om op die manier echt lange afstanden af te leggen. Zeilen was een betere optie.

Techniek

Maar hoe krijg je exact de wind in de zeilen? En wat doe je met tegen wind? Zeilen is een technische sport. Al snel ontdekte men dat er veel verschillende zeilen nodig zijn om voor te kunnen bewegen. Des te groter de boot des te meer wind is er natuurlijk noodzakelijk om überhaupt voor uit te komen. Maar ook de zeilen moesten ook op verschillende standen van elkaar op de boot worden gemonteerd om vooruit te komen. Men ontdekte technieken die noodzakelijk zijn. Zoals het laveren, je moet toch wind in de zeilen hebben om vooruit te komen. Bovendien is het bewegen van de zeilen een zware klus. Ook hier werden weer technische zaken voor bedacht. Ook de wind zorgde voor moeilijkheden. Niet altijd waait het even hard. Zonder wind is zeilen onmogelijk, maar met veel wind zeilen is het niet altijd even eenvoudig om vooruit te komen en nog belangrijker het materiaal heel te houden. Ook hier werden weer technische innovatieve oplossingen voor bedacht.

Leren

Zeilen is allang niet meer van levensbelang en wordt veel beoefend door de elite. Het hebben onderhouden en aanschaffen van een boot is een kostbare aangelegenheid vandaar dat het niet voor iedereen is weggelegd. Voor jongeren worden zeilkampen georganiseerd waarin de fijne kneepjes van het vak worden geleerd. In Friesland is dit erg populair onder jongeren. Dit heeft te maken met het vele water die de provincie rijk is. Ook in Groningen is het zeil steeds meer in opkomst. Zeker op de grens tussen Groningen en Drenthe. Daar ligt het zuidlaardermeer. U weet wel van “Berend Botje”. Hij die met zijn scheepje ging varen naar Zuidlaren. Inmiddels worden door ook zeilkampen georganiseerd die door veel jongeren worden bijgewoond. Ben je nu ook van plan om een zeilkamp bij te wonen? Kom gerust kijken bij de zeilschool van het zuidlaardermeer.

 

 

 

http://www.zeilschoolzuidlaardermeer.nl/zeil-en-surflessen/