Ace Magazine
Image default
Sport

Furosemide op de dopinglijst

Waarom staat Furosemide eigenlijk op de dopinglijst? Dat zullen veel mensen zich afvragen. Het is namelijk bekend alszijnde een plasmiddel. Of in ieder geval een pil die er voor zorgt dat de afvoer sneller en makkelijk verloopt, waardoor mensen gemakkelijker kunnen plassen? Vaak voorgeschreven bij hartfalen om het bloed beter te kunnen laten doorpompen. Ah fijn, dat is niet de reden waarom we dit artikel schrijven. We schrijven het, omdat we veel vragen krijgen over dopinggebruik. Waarom zouden sporters een middel dat bekend staat als ‘plasmiddel’ gebruiken?

Furosemide als dopingsmiddel
Furosemide staat niet zonder reden op de dopinglijst. Dit heeft eigenlijk drie belangrijke redenen.

In eerste instantie zorgt de snelle afvoer van vocht er voor dat een sporter makkelijk gewicht verliest. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn voor sporters die judo, roeien of bijvoorbeeld gewichtsheffen uitoefenen. Hierbij speelt gewicht een belangrijke rol voor de categorie waarbij je wordt ingedeeld. Overigens zijn er meerdere sporten waarbij het interessant zou kunnen zijn om lichter te zijn, denk bijvoorbeeld eens aan paard rijden. Hoe lichter de ruiter, hoe minder gewicht het paard moet dragen.

In tweede instantie zorgt het plasmiddel furosemide ervoor dat andere middelen in de urine gecamourfleerd worden. Het gevolg hiervan is dat andere dopingsmiddelen moeilijker te vinden zijn in de urine. Hierdoor zouden sporters (als Furosemide niet op de dopingslijst zou zijn) gemakkelijk dit middel kunnen gebruiken in combinatie met doping, zonder gepakt te worden.

In derde instantie is het interessant voor bodybuilders om Furosemide te gebruiken. Dit heeft te maken met het beter zichtbaar krijgen van de spiergroepen. Dit komt doordat het vocht tussen de spieren en de huid verdwijnt, als gevolg van het gebruik van Furosemide. 

Al bij al drie belangrijke redenen waarom Furosemide dus op de dopinglijst staat. Gek genoeg levert Googlen op ‘furosemide doping’ bij het nieuws nog steeds vaak actuele dopinggevallen op. Er zijn dus blijkbaar nog allerdaags mensen die dit gebruiken. Om iets te verbergen of gewoon uit stommigheid? Dat is natuurlijk de vraag!

Na het lezen van dit artikel op het idee gekomen om Furosemide te gaan gebruiken? Dat is natuurlijk niet onze intentie. Sterker nog, voor gezonde mensen kan het juisten leiden tot gezondheidsklachten. Te denken aan een droge mond, oververhitting, het verzuren van de spieren en zelfs hartritmestoornissen. 

Goede sportresultaten bereiken? Train dan net even wat vaker of harder, maar gebruik zeker geen Furosemide!

http://www.furosemide.nl

Gerelateerde artikelen

Tips om veilig te steppen

Een stootkussen in een compleet pakket

Het beerpong luchtbed, de perfecte uitvinding