Acemag

Oog-aandoeningen en wat te doen?

Wat zou je moeten zonder goed-functionerende ogen? Helaas liggen er best veel afwijkingen op de loer die je zicht kunnen belemmeren. Hieronder een aantal veel-voorkomende oogproblemen.

Droge ogen

De oorzaak van droge ogen is simpel: je maakt dan niet voldoende traanvocht aan of het vocht is niet van optimale samenstelling. Je hebt dan misschien het gevoel dat er iets in je oog zit of een branderig gevoel. De ogen kunnen zelfs rood worden en slijm gaan afscheiden waardoor je soms wazig gaat zien. In uitzonderlijke gevallen kan extreme droogte leiden tot enig verlies van gezichtsvermogen. Mogelijke behandelingen zijn het gebruik van speciale oogdruppels die werken als echte tranen, het gebruik van een luchtbevochtiger in huis of zelf het plaatsen van kleine plugjes in de traanbuizen om de vocht-drainage te verminderen. Zijn je droge-ogenprobleem chronisch, dan kan een heuse droge-ogenaandoening de boosdoener zijn. Je arts zal in dat geval medicinale druppels zoals cyclosporine voorschrijven om de traanproductie te stimuleren.

Troebele ogen

Mensen met floaters (mouches volantes) in hun ogen zien 1 of meerdere kleine vlekjes of stippen die door het gezichtsveld zweven. De meeste mensen merken ze vooral goed op in sterker verlichte kamers of buitenshuis op een heldere dag. Floaters zijn meestal normaal, maar ze kunnen soms een teken zijn van een ernstiger oogprobleem, zoals netvliesloslating. Hierbij scheidt het netvlies aan de achterkant van je oog zich van de onderliggende laag. Wanneer dit gebeurt worden vaak ook lichtflitsen en/of een donkere schaduw langs de rand van het zichtveld waargenomen. Bij dit soort waarnemingen dien je zo snel mogelijk naar je oogarts te gaan!

Overmatig tranen

Dit heeft helemaal niets met je emoties te maken, maar vaak alles met een gevoeligheid voor veranderingen in licht, wind of temperatuur. Probeer je ogen te beschermen door ze af te schermen of een zonnebril te dragen. Overmatig tranen kan echter ook duiden op een ernstiger probleem, zoals een ooginfectie of een geblokkeerd traanbuisje. Je oogarts kan beide aandoeningen behandelen of corrigeren.

Verziendheid

Als je bepaalde zaken in de buurt niet meer scherp ziet en kleine lettertjes nog maar nauwelijks kunt lezen, dan ben je verziend; je zicht is goed in de verte, maar minder dichtbij. Zeker als er minder licht is, kan dit heel vervelend zijn. Helaas treft het ons (bijna) allen vroeg of laat na ons 40e levensjaar. Omdat vanaf dan de elasticiteit van de ooglens afneemt, is goed dichtbij scherpstellen steeds lastiger. Oplossingen zijn bijvoorbeeld het gebruik van een leesbril en/of contactlenzen. Een meer langdurige oplossing is het laten laseren van je ogen. Kies daarbij wel een betrouwbare kliniek zoals Clinic Select – LaatJeOgenLaseren.

https://www.laatjeogenlaseren.nl/