Ace Magazine
Image default
Mode en Kleding

Fair trade kleding: wat houdt het in?

 Het lijkt een hele makkelijke vraag om te beantwoorden, maar dat is het zeker niet. In dit artikel leggen we uit wat eerlijke/duurzame kleding betekend en waar je op kan letten met het aankopen van je kleding.

Wat wordt er bedoelt met duurzame kleding?

Het begrip duurzaam; wat wordt hier mee bedoelt? Door kleding te produceren op een duurzame manier zorgt een ethische kledingwinkel dat de processen en materialen die ze gebruiken zo min mogelijk effect hebben op het milieu. Zo zorg je dat natuurlijke bronnen niet beschadigen of uitputten. Het zijn dus niet alleen de materialen, maar ook de processen die bepalen of kleding duurzaam kan worden genoemd!

Wat wordt er bedoelt met Fair trade kleding?

Wat wordt er bedoelt met Fair trade kleding? Als je fair trade letterlijk vertaald betekent het: eerlijke handel.

De aspecten die te pas komen bij de handel van fairtrade kleding zetten we op een rijtje:

  • Goede arbeidsvoorwaarden
  • Eerlijke prijs voor leverancier
  • Eerlijke prijs voor consument

Bij eerlijke kleding moet dus zorg worden gedragen dat iedereen ‘die werkzaam is tijdens dit proces’ goede arbeidsvoorwaarden heeft, een veilige werkomgeving heeft en goed wordt betaald. Niet dat er kinderhanden aan te pas komen of dat iemand in China voor een hongerloontje aan het werken is in een gevaarlijke omgeving.

Betekend duurzaam ook minder kwaliteit of saai?

Minder kwaliteit? Nee dat hoeft het absoluut niet te betekenen! Doordat er zoveel aandacht wordt besteed aan de materialen van de kleding kan je ervan uit gaan dat deze zelf meer kwaliteit hebben. Ook wordt er door mensen aan gewerkt die eerlijk worden behandeld en deze kleding daarom ook met liefde maken! Buiten dat staan de duurzame kledingmerken in Nederland er hoog aangeschreven.

Saai? Duurzame kleding hoeft ook zeker niet saai te zijn. Of je kleding duurzaam mag noemen heeft te maken met de materialen en de processen en kan verder in iedere stijl gemaakt worden! Denk hierbij aan streetwear, chic, casual chic etc!

Waarom duurzame kleding? 

Duurzaam is niet alleen gericht op het maken van kleding zonder het milieu te veel te belasten, maar ook gericht op eerlijkere kleding. Eerlijker richting de werknemer die kleding produceert. Door duurzame kleding te kopen zorg je ervoor dat de mensen ‘die aan het product werken’ met meer respect worden behandeld, een goede werkomgeving hebben en normaal betaald worden.

Naast het bovenstaande is de kwaliteit van de kleding vaak groter!

https://topcultureclothing.com/

Gerelateerde artikelen

De beste kortingen op modeartikelen vind je online

Grote maten heren

Ontwerp zelf de vetste truien!