Een bedrijf beginnen zonder geld, hoe pak je dat aan?

Een bedrijf beginnen zonder geld, hoe pak je dat aan?

  • december 18, 2019
  • 0 comments

Stel: je wilt een bedrijf beginnen, maar hebt op je bankrekening nog net voldoende geld staan om deze maand de hypotheek en de boodschappen te betalen. Is het dan onmogelijk om voor jezelf te beginnen, of zijn er toch manieren om dat bedrijf van start te laten gaan?

Geen geld op de bank

Of je een bedrijf kunt beginnen zonder geld op de bank te hebben hangt van heel veel factoren af. Over het algemeen kun je stellen dat het niet heel handig is om een bedrijf te starten zonder een kleine buffer te hebben opgebouwd. Dit geld hoef je niet per se in je bedrijf te investeren, maar zal je in de eerste paar maanden misschien wel hard nodig gaan hebben. Er zijn niet veel bedrijven die direct in de eerste maanden al goed genoeg winstgevend zijn om er een mooi inkomen uit te halen. Ook krijg je te maken met de betalingstermijnen van je klanten, die niet zelden op kunnen lopen tot twee maanden. Je zal dus uit je spaargeld moeten putten om de eerste periode je vaste lasten te kunnen betalen. Minimaal een maand of 3 aan financiële buffer achter de hand hebben is vaak noodzakelijk, al is het maar om ’s nachts rustig te kunnen slapen.

Het is niet altijd nodig om grote investeringen in je nieuwe bedrijf te doen. Zeker voor eenmanszaken geldt dat er vaak niet veel startbudget nodig is. Een werkplek, die ook gewoon thuis aan de eettafel kan zijn, een telefoon en een laptop, die je misschien nog wel hebt liggen, en je kunt aan de bak. Wil je het professioneel aanpakken dan valt het natuurlijk aan te raden om wel voor een degelijke werkplek te zorgen, en wil je misschien een extra telefoon puur voor zakelijke contacten, maar dit kan altijd later nog, als je bedrijfje al winst maakt.

En als het niet lukt?

Start je een winkel? Of begin je een groter bedrijf, waarbij een bedrijfspand nodig is? Dan is het over het algemeen onmogelijk om alles zelf te betalen, vastgoed financieren is niet iets wat de meeste mensen met hun spaarrekening kunnen. Dat betekent echter niet meteen dat je je bedrijf wel kunt vergeten.


In dit soort gevallen kun je zakelijk geld lenen. Dat is even een drempel waar je overheen moet, wat je leent moet je tenslotte ook terugbetalen, maar houd in je achterhoofd dat banken je alleen geld zullen lenen als ze geloven in je plannen, en dus nauwelijks risico lopen om hun geld kwijt te raken. Zorg dat je je plannen en de daarbij horende berekeningen goed op papier hebt staan, en wees hierin liever realistisch of pessimistisch dan al te optimistisch. Je hebt er tenslotte niets aan als een bank je geld toekent dat je later niet terug kunt betalen.