Ace Magazine
Image default
Management

Beschermen van je bedrijfsformule

Rachid helpt jou bij jouw unieke idee

Je hebt een prachtig idee of concept en wilt dit graag beschermen. Je bent je bewust van het aanwezig zijn van gehaaide ondernemers, welke graag met weinig moeite jouw idee  willen exploiteren, of eventueel reverse-engineered, aangepast op de markt willen brengen.

Duur of niet?

Het eerste waar startende ondernemers dan aan denken is het aanvragen van een patent of octrooi, echter is dit een kostbare aangelegenheid (honderden à duizenden euro’s is geen uitzondering, het registreren van een beeldmerk van een van mijn vroegere hobby-ondernemingen kostte bijvoobeeld al ruim € 800,-) en heeft zo zijn voorwaarden.

Betaalbare alternatieven

Hieronder derhalve 3 betaalbare mogelijkheden voor de startende ondernemer met een budget:

  • 1, CCProof.nl : Op www.ccproof.nl kan je, na het aanmaken van een account, al je documenten, schetsen en impressies betrekking hebbend op je idee uploaden en deponeren zodat je als het ware een ‘geboorte-akte’ in bezit hebt: op betreffende datum had jij dat betreffende idee. Het is nuttig om dus ook het ondernemingsplan daar te uploaden alsmede bijvoorbeeld impressies van de interieurarchitect, protoype, mode-impressies, impressies van de branding-expert, logo-designer, webdeveloper etc., in ieder geval al datgene waar van jij denkt dat het belangrijk is als identiteit voor jouw onderneming. Niet onbelangrijk: het kost slechts € 70,- per jaar, een waardevolle investering;
  • 2.   Het aangetekend opsturen naar jezelf: oorspronkelijk komt dit fenomeen uit de muziekbranche. Amateurproducers die willen aantonen dat zij op een bepaald moment een bepaalde tune, track of beat hebben geproduceerd (een demo), kunnen deze demo op een geluidsdrager bewaard, aangetekend bij het postkantoor versturen naar zichzelf. Het klinkt inderdaad gek! We zijn geen Mr. Bean, maar op de aangetekende brief die naar jou verzonden wordt staat wel een poststempel, en dus is dit eigenlijk weer een soort van geboorte-akte. Let er wel op: open de post dus nooit als je hem hebt ontvangen maar bewaar deze op een veilige plek voor het moment dat je moet aantonen dat jij de rechthebbende bent van het materiaal. De astronomische investering: € 6,95 wel te verstaan en te voldoen op het postkantoor;
  • 3. Een iets duurdere optie, echter evenzo krachtig: Als bewijs dat je de eerste maker bent van een literair of wetenschappelijk werk kan je een datumregistratie vast laten leggen bij een willekeurige notaris.

Leuker kunnen we het niet maken

Het vastleggen van algemene overeenkomsten of concepten kan dus niet meer bij de Belastingdienst bij de afdeling Registratie en Successie, enkel voor onderhandse wettelijke akten: Citaat van de Belastingdienst, (Belastingdienst.nl, augustus 2018): “Wij registreren alleen nog akten waarvan registratie wettelijk is vereist voor de geldigheid van de rechtshandeling.” Dus alleen bij een pandrecht en aandelen op naamstelling.

Rachid Guenoun – BBA bc 

JouwOndernemingsplan.com

https://www.jouwondernemingsplan.com

Gerelateerde artikelen

Financieringsvormen voor gevestigde ondernemers

Met uw ondernemingsplan naar de bank

Algemeen juridisch advies – Bundel