Acemag

Scherpe Messen in je Keuken

Messen worden vaak gebruikt in de keuken van een kok. Tijdens de mise en place snijdt de kok al zijn groentes, kruiden, en vlees op maat om later te gebruiken tijdens het kookproces. Hierbij is het van groot belang dat je een scherp mes gebruikt. Een scherp mes is namelijk een veilig mes. Botte messen zorgen voor veel ongelukken, omdat je veel meer kracht moet zetten wanneer je iets snijdt. Een scherp mes zweeft daarentegen door deze objecten heen. Hierdoor wil ik jullie graag uitleggen hoe je altijd een scherp mes houdt.

Een scherp mes is een veilig mes

Dat het belangrijk is om je mes scherp te houden heb ik zojuist al even uitgelegd. Een bot mes zal met moeite door een tomaten of paprika schil heen snijden. Dit kan voor lelijke snijdwonden zorgen. Zorg daarom altijd dat je messen geslepen zijn op een wetsteen. Dit kan je laten doen door iemand anders, maar je kan het ook heel eenvoudig zelf leren.

Hoe gebruik je een wetsteen

Een wetsteen gebruiken is helemaal niet lastig. Inmiddels valt er namelijk al heel veel informatie hierover online te vinden. Kort samengevat: het is verstandig om je messen na ieder gebruik even kort te slijpen. Houdt je messen in een hoek van 20 graden tegen de wetsteen en slijp je mes vijf keer aan één kant. Kijk hierna goed naar het resultaat, voel of er metaalsplinters zijn gevorm aan de zijde die geslepen is. Als je metaalsplinters voelt, dan draai je het mes om en slijp je nog vijf keer aan de andere kant. Voel je de splinters niet, slijp dan nog vijf keer en kijk nog een keer naar het resultaat.

Tips voor tijdens het slijpen

In het begin is het misschien lastig om de juiste hoek vast te houden voor je mes. Hierom is het slim om een paar slijp tips te kennen. De “viltstifttruc voor je mes” is een hele slime truc. Door de rand van je mes zwart te markeren kan je gemakkelijk je slijpwerk controleren. Het zwart wat je van je rand afslijpt zal namelijk aangeven waar je de rand niet goed geslepen hebt.

httP://www.slijpuniversiteit.nl