Ace Magazine
Image default
Hobby en vrije tijd

Menstruatiecyclus, wat is normaal en wat is niet normaal tijdens je menstruatie

Je menstruatiecyclus zegt veel over je gezondheid. In dit artikel wordt er uitgelegd hoe je je menstruatiecyclus kunt berekenen en wat je kunt doen aan een onregelmatige menstruatiecyclus. Weet jij wanneer je laatste menstruatie begon en hoe je menstruatie duurde? Zo niet, dan wordt het tijd om hier wat aandacht aan te besteden.

Het bijhouden van je menstruatiecyclus kan je helpen te begrijpen wat normaal is voor jou, hoelang je menstruatie aanhoudt en het helpt je bij het ontdekken van onregelmatigheden zoals het uitblijven van een menstruatie of een onverwachte bloeding. Hoewel een onregelmatige menstruatiecyclus of veranderingen in de menstruatie meestal niet ernstig is, kan het ook een teken zijn van een gezondheidsprobleem.

Wat is een menstruatiecyclus?

Een menstruatiecyclus is een maandelijks terugkomende verandering van het vrouwelijke lichaam die zichzelf voorbereid op een mogelijke bevruchting, ook wel zwangerschap genoemd. Elke maand zorgen de eierstokken ervoor dat er een eitje vrijkomt die bevrucht kan worden door een zaadcel. Dit proces wordt ook wel ovulatie genoemd. Op hetzelfde moment bereidt de baarmoeder zich voor op een eventuele innesteling. Dit gaat gepaard met hormonale veranderingen in het vrouwelijke lichaam. Wanneer er een ovulatie plaatsvindt en het eitje is niet bevrucht, dan wordt het slijmvlies weer afgebroken en begint de menstruatie bij een vrouw. De eerste dag van een menstruatiecyclus is de dag waarop een vrouw begint menstrueren. Menstrueren is een ander woord voor het verliezen van bloed.

Wat is een normale menstruatie?

De menstruatieyclus, die dus berekend wordt vanaf de eerste dag van de menstruatie tot aan de eerste dag van de volgende menstruatie, is niet hetzelfde bij elke vrouw. Een menstruatiecyclus duurt gemiddelend 21 tot 35 dagen en de menstruatie zelf duurt ongeveer twee tot zeven dagen. In de eerste paar jaar dat je menstrueert kan het voorkomen dat je menstruatiecyclus nog onregelmatig is en langer aanhoudt. Wanneer je wat ouder wordt zul je zien dat dit steeds regelmatiger wordt en de tijd tussen elke menstruatie ook steeds iets korter wordt. Elke vrouw ervaart haar menstruatie anders. Zo kan de een hele regelmatige menstruaties hebben terwijl de ander juiste hele onregelmatige menstruaties heeft. De een heeft hele pijnlijke menstruatie terwijl een ander juist helemaal niks voelt. Daarnaast kan het bloeden lang duren maar kan het na 2 dagen ook al weer over zijn. Er is dus niet echt een definitie voor een normale menstruatie. Bij elke vrouw is dit weer anders, net als een zwangerschap. Houd er rekening mee dat bij het gebruik van bepaalde anticonceptiemiddelen, zoals de anticonceptiepil, een menstruatiecyclus zal veranderen. Hierover kun je het beste advies vragen aan je arts of zorgverzekeraar.

Hoe kan ik mijn menstruatiecyclus berekenen?

Wanneer je uit wilt zoeken wat voor jou normaal is, kun je beginnen met het bijhouden van je menstruatiecyclus in je agenda of telefoon. Begin met het noteren van de eerste dag van je menstruatie en doe dit een paar maanden lang. Wil je meer weten over het berekenen van je menstruatiecyclus of wil je weten op welk moment je het meeste kans maakt om zwanger te raken? Ga dan naar menstruatie.nu en lees alles over je menstruatie.

http://www.anticonceptiemiddelen.info/