Acemag

Er samen op uit op een duofiets

Ons land staat wereldwijd bekend als een echt fietsland. En als je her en der rondkijkt is dat ook niet zo vreemd: schattingen gaan er vanuit dat we in totaal zo’n 25 miljoen fietsen binnen onze grenzen hebben waarvan ongeveer 23 miljoen normale fietsen en zo’n twee miljoen elektrische fietsen. We zijn daarmee het enige land ter wereld dat meer fietsen dan inwoners heeft. Hoe bijzonder is dat?

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten fietsen. We kennen allemaal de stadsfiets, de oma-fiets en de meer sportieve racefiets, mountainbike, BMX-fietsen en de ligfietsen. En de laatste jaren is daar de elektrische fiets bijgekomen waarbij de eigen trapbeweging wordt ondersteund door een elektromotor.

Duofiets

Heel bijzonder is ook de zogenoemde duofiets, een fiets waarop je met z’n tweeën kunt plaatsnemen. En dan niet zoals bij een tandem achter elkaar, maar gezellig naast elkaar. Op basis daarvan spreken we ook wel van een side-by-side tandem. Voor de stabiliteit zijn doufietsen meestal voorzien van minstens drie, maar vaak ook vier wielen.

Het grote voordeel van een duofiets is dat slecht één van de fietsers al het werk kan doen. Het is namelijk de de bestuurder, links op de fiets, die trapt, remt en stuurt. De passagier mag natuurlijk wel meetrappen, maar hoeft dat niet. Bijvoorbeeld omdat hij of zij daartoe fysiek niet in staat is of door concentratie-, evenwichts-, of andere problemen of beperkingen zich nu eenmaal minder veilig door het hedendaagse drukke verkeer kan bewegen.

Extra’s

Daarnaast is de duofiets aanpasbaar en kan worden voorzien van allerlei handige extra’s als een comfortabele rugleuning met armsteunen, balanspedalen met voetenbanden, een gordel of een handig zitje met een voetenplankje om de voeten op te plaatsen als er niet gefietst kan worden. En ook al rijden dit soort fietsen heel licht, optioneel kan er voorzien worden in een elektrische trapondersteuning. Al met al zal het duidelijk zijn dat er een fiets is samen te stellen voor iedereen en voor alle omstandigheden.

Leverancier

Op zoek naar een goede en betrouwbare leverancier van een duofiets? Bij 4Wieler in Leiden kun je terecht voor een groot assortiment aan duofietsen die volledig op maat en naar wens kunnen worden aangepast. En twijfel je nog om direct tot aanschaf over te gaan, huren kan ook. Op die manier kun je prima uitproberen of de duofiets iets voor je is. Je huurt al een duofiets met mand en trapondersteuning voor een halve dag voor € 47,50; een hele dag is nog nog voordeliger: € 62,50.