Hoe word je een goede coach?

Hoe word je een goede coach?

  • januari 20, 2021
  • 0 comments

Vind je het leuk om mensen te begeleiden bij het behalen van hun doelen? Dan is een carrière als coach misschien wel wat voor jou! Maar over welke kwaliteiten moet een coach beschikken? Want een goede coach word je natuurlijk niet zomaar. Hiervoor zul je de nodige kennis en papieren voor in huis moeten hebben. Wij geven je graag antwoord op deze vraag en vertellen je hoe je een goede coach kan worden! Lees dus snel verder.

 

Vorm van coaching

Er zijn diverse vormen van coaching. Denk bijvoorbeeld aan een gesprek face-to-face of online. Hiernaast kunnen coaches ook voorkomen binnen bepaalde disciplines van een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan trainingen en cursussen die werkgevers aanbieden. Zij laten dan een e-learning maken, waarbij de kennis van de medewerkers gecoacht en gemonitord wordt.

 

Opleiding

Ten eerste is het belangrijk dat je als coach een opleiding hebt gevolgd. Veel mensen denken namelijk dat coaching een soort hobby is naast het werk, maar niets is minder waar! Coaching is een volstaand beroep en hiervoor heb je dus een coachingsopleiding nodig. Tijdens deze opleiding leer je hoe je een goed coachingsgesprek kunt houden en aan welke voorwaarden zo’n gesprek moet voldoen. Als je als coach een opleiding hebt gevolgd, kun je kandidaten dus ook ervan verzekeren dat je succesvol kunt coachen volgens de daarvoor geldende criteria.

 

Objectief

Hiernaast kenmerkt een goede coach zich door objectief te blijven tijdens het gesprek. Dit wil zeggen dat de coach goed luistert naar wat een deelnemer te zeggen heeft, zonder zijn of haar mening hierover te vormen. Het is namelijk de bedoeling dat de deelnemer zelf met een oplossing komt, zonder dat deze wordt voorgelegd door de coach. Een coach kan natuurlijk wel suggesties geven en begeleiden, maar het is niet de bedoeling dat een coach steeds vertelt wat iemand moet doen. Dit is weer een ander vakgebied.

 

Vragen stellen

Hiernaast is het belangrijk dat een deelnemer kritisch naar een situatie kan kijken. Daarom wordt van een goede coach ook verwacht dat hij of zij de juiste vragen kan stellen, die de deelnemer doen nadenken. Een goede vraag wordt op het juiste moment gesteld en benoemd de kern van het probleem. Als deze vraag beantwoord kan worden, kan er weer makkelijk gekeken worden naar oplossingen voor het coachingsvraagstuk.

 

Structuur

Tijdens een coachingsgesprek wordt er niet vrijblijvend over een bepaald onderwerp gesproken. Het is wel de bedoeling dat een gesprek gestructureerd verloopt. Dit is dan ook de taak van een goede coach. Zo moet de coach er voor zorgen dat de deelnemer niet te ver afdwaalt van het onderwerp en dat ze blijven bij de kern van het vraagstuk.