De magen van een herbivoor

De magen van een herbivoor

  • april 6, 2021
  • 0 comments

Een herkauwer is een herbivoor. Herbivoren hebben meerdere magen waarvan de boekmaag de derde is van de vier. Herkauwers kauwen het voedsel nadat het in de maag is geweest nog een keer. Dat kun je vooral goed zien bij koeien. Wanneer ze voldoende hebben gegeten, gaan ze op de grond liggen om nogmaals het voedsel te herkauwen. Herbivoren eten vooral planten, of delen van planten zoals bladeren, wortels, zaden, vruchten, bloemen, nectar, schors, hout, of plantensappen. Het zijn dus echte planteneters. Carnivoren doen het tegenovergestelde van herbivoren. Carnivoren eten over het algemeen dieren.

De boekmaag

Bij een volwassen koe heeft de boekmaag het formaat van een basketbal. De boekmaag heeft zijn naam te danken aan de binnenwand van de maag. De binnenwand van de boekmaag is sterk geplooid. Deze plooien lijken op de bladeren van een boek. Het zijn deze plooien die de oppervlakte van de binnenzijde van de maag sterk vergroot.

De resorptie of absorptie van de boekmaag

In de boekmaag vindt de absorptie plaats van water. Het is het spijsverteringsproces dat in de darmwand plaatsvindt. In de dunne darm zal door het grote oppervlak de meeste resorptie plaatsvinden. Het grotere oppervlak bevordert de absorptie. Naast het water worden ook mineralen aan het voedsel onttrokken.

De magen van een herkauwer

Na de pens, netmaag, boekmaag is de laatste de lebmaag. De lebmaag kunt u vergelijken met de maag van zoogdieren met maar een maag. Dit hebben bijvoorbeeld mensen, maar ook honden en katten. De lebmaag produceert zoutzuur en pepsine (verteringsenzym). De pH-waarde in de lebmaag daalt, waardoor de meeste bacteriën zullen afsterven. Doordat de pH waarde laag is, wordt er in de lebmaag een begin gemaakt met de vertering van de eiwitten. Vanuit de lebmaag zal bij de herbivoor de brij van het voedsel naar de twaalfvingerige darm gaan. U ziet dat de boekmaag een belangrijk orgaan bij de spijsvertering.